BELEŞ ARAZİ Mİ LAZIM, SİZE BİR KUMUL VERELİM

http://www.haberanaliz.net/article_detail.php?article_id=1650

 

Kıyı uzunluğu 8333 km olan Türkiye, Dünya’da kıyısı olan 148 ülke arasında kıyı uzunluğu bakımından 31. sırada yer almaktadır. 1965-1972 yılları arasında yayınlanan toprak haritalarına göre Türkiye’deki kıyı kumullarının uzunluğu 845,1 km idi. Türkiye’nin kumulsuz kıyıları 7487,9 km ve kumullu kıyıları 845,1 km idi. Yani kumullu kıyıların uzunluğu toplam uzunluğun % 10,1’i idi. Türkiye son 50 yılda artan nüfus, turizm gelirleri, sermaye birikimi sonucu kıyılarını ve bu arada kumullarını rant kapısı olarak görmeye başladı. Türkiye kıyılarında orman arazileri ve kıyı kumulları devlete ait olarak kalmış ve 7487,9 km kıyı kapılıp paylaşılmıştır. Son yıllarda kıyılarda tesis yapma söz konusu olunca da ya orman arazileri ya da kumullar devletten beleş olarak alınacak araziler olarak görülmüştür. Türkiye kıyılarında botanik turizmi, doğa turizmi, ekoturizm, flora turizmi, kıyı turizmi için alanlar tesis etmemiş veya ettiklerini de bilimsel olarak yönetemeyerek doğasını koruyamamıştır. Böylece rant hırsı gelecek nesillere kıyılarda doğal bir alan bırakmayacaktır.

Bu konuda son örneklerden biri Muğla’nın Fethiye ilçesindedir. Batı Akdeniz Çevre Platformu 31 Aralık 2013 tarihinde Fethiye'nin Yanıklar köyü Karaot sahilinde 92 dönüm alanda ve Çiftlik Beldesi sahilinde 155 dönümlük alanda yapılacak olan yat çekek ve imal yerlerine ilişkin bir duyuru yapmıştır.


Solda Karaot (Kargı kumulu) ve sağda Çiftlik (Koca Çalış kumulu)
Karaot kıyısındaki kumul için “Kargı Kıyı Kumulu” başlığı altında Haberanaliz Gazetesinde 23 Mayıs 2011 tarihinde bir yazı yazdık ve bu yazı 26 Ekim 2012 tarihinde Haberanaliz Gazetesinde tekrar yayınlandı.

Çiftlik kıyısındaki Koca Çalış kumulu için “Kumullar Bond’un hizmetinde” başlığı altında Haberanaliz Gazetesinde 7 Mayıs 2012 tarihinde bir yazı yazdık ve bu yazı 27 Ekim 2012 tarihinde Haberanaliz Gazetesinde tekrar yayınlandı.

Kıyı kumullarına yat tesisleri yapılması konusunda “Dalaman Kıyı kumulu” başlığı altında Haberanaliz Gazetesinde 21 Mart 2012 tarihinde bir yazı yazdık ve bu yazı 27 Ekim 2012 tarihinde Haberanaliz Gazetesinde tekrar yayınlandı. Bu konuda “Dalaman yat limanı çevre raporu” başlığı altında ikinci yazımızı 14 Nisan 2012 tarihinde Haberanaliz Gazetesinde yazdık ve bu yazı 27 Ekim 2012 tarihinde Haberanaliz Gazetesinde tekrar yayınlandı.

Kıyı kumullarına yapılan veya yapılacak tersane, liman, yat limanı ve balıkçı barınakları konusunda Haberanaliz Gazetesinde 4 yazı yazdık. “Kıyı kumulları ve tersaneler” yazısı 11 Mart 2013, “Kıyı kumulları ve limanlar “ yazısı 15 Nisan 2013, “Kıyı kumulları ve yat limanları” yazısı 30 Temmuz 2013 ve “Kumullar ve balıkçı barınakları” yazısı 18 Ağustos 2013 tarihinde yayınlandı.

Bütün bu gazete yazılarını, www.haberanaliz.net sitesinde ana sayfada Turhan Uslu’nun yazısında “Turhan Uslu” yazısını tıklayarak çıkan arşivde bulabilirsiniz.

Görüldüğü gibi özel sektöre tesis yapmak için arazi gerektiğinde kıyılarda milyarlarca lira vererek arazi almaktansa, devlete başvurmakta. Devlette “Beleş arazi mi lazım, size bir kumul verelim” demektedir. Türkiye’deki kıyı kumulları konusunda yaptığımız onca yayın ve Haberanaliz Gazetesinde yayınlanan 111 yazının bu tahribatlara karşı hiçbir kıymeti harbiyesi olmamakta.

Prof. Dr. Turhan USLU
www.turhanuslu.net