ADALARDA KIYI KUMULLARI VE PLAJLAR

http://www.haberanaliz.net/article_detail.php?article_id=3105

 

1966-1971 yılları arasında yayınlanan ve Türkiye’nin tamamını alan ilk 1:100.000 ölçekli “İl toprak kaynağı envanter rapor ve haritaları”na göre Türkiye adalarında sadece 2 ildeki adalarda kıyı kumulu bulunmakta idi.

Çanakkale Bozca Ada’da 1 kumul ve Gökçe Ada’da 4 kumul gösterilmiştir.

Balıkesir, Marmara ilçesinde Avşa Ada’sında bir kumul gösterilmiştir.

Türkiye adalarındaki plajlar ise 5 ildeki adalarda bulunmaktadır.

İstanbul, Adalar ilçesinde, Büyük Ada’da Anadolu Kulübü, Eskibağ, Kumsal, Nakibey, Prenses ve Yörükali plajları bulunmakta. Heybeli Ada’da Ada, Green, Alman Koyu ve Akvaryum plajları bulunmakta. Burgaz Ada’da Su Sporları Kulübü, Kalpazankaya, 6 Numara, Çamakya, Arka Koy ve Ön Koy plajları bulunmakta. Kınalı Ada’da Ayazma, Kumluk, İskele, Teos Restoran, Kamos, Su Sporları Kulübü ve Gazio Jarden plajları bulunmakta. Sedef Ada’da Elio Sedef ve Club Ada Sedef plajları bulunmakta.

Çanakkale, Bozca Ada’da Ayazma, Yat Limanı, Tekirbahçe Koyu, Poyraz Limanı, Tuzburnu, Çayır Koyu, Akvaryum Koyu, Beylik Koyu, Habbele, Sulubahçe, Mitos ve Ova Koyu plajları bulunmakta. Gökçe Ada’da Aydıncık, Laz Koyu, Yuvalı, Yıdız Koyu ve Marmaros plajları bulunmakta.

Balıkesir, Marmara Ada’sı ilçesinde Avşa Ada’sında Altınkum, Çınar Koyu, Karadut, Tavşanlı, Çilekdere, Çokincir,  Beyazsaray ve Kumburnu plajları bulunmakta. Marmara Ada’sında Şifalısu, Çınarlı, Aba ve Saraylar plajları bulunmakta. Erdek ilçesinde Paşa limanı Ada’sında Kumburnu, Teller, Harmanlı iskelesi ve İncirvoli plajları bulunmakta. Ayvalık ilçesinde Alibey Ada’sında Arkadeniz, Çataltepe, Pateriça, Cunda ve Duba plajları bulunmakta.

İzmir, Urla ilçesinde Yassıca Ada’da bir plaj bulunmakta.

Muğla, Marmaris ilçesi Sedir Ada’sında Kleopatra plajı ve Bodrum ilçesi Çatal Ada’sında bir plaj bulunmakta.

Özetle Türkiye adalarında toprak haritalarında gösterilen 6 kıyı kumulu ve 66 plaj bulunmakta. Bu kumul ve plajları ilgi duyduğumuz halde öncelikle maddi kaynak olmadığı ve üniversiteden izin alma sorunları olduğu için araştıramadık. Başka araştırmacılar kıyı kumullarından 5’inin 1978 yılından önce bitki türleri ve bitki topluluklarını araştırdı. Plajlardan sadece 2006 yılından önce yapılan araştırmada Çatal Ada’sındaki plajdan bir bitki topluluğu verildi.

Görüldüğü gibi Türkiye kıyı kumulları ve plajlarını araştırmadan ve bu araştırmalara dayanan arazi planlama ve yönetimlerini yapmadan 1970 ve özellikle 1980 sonrası turizme açmıştır. Sonuçta adalardaki 1 kıyı kumulu ve 65 plajımızda daha önce hangi bitki türleri ve bitki topluluklarının bulunduğunu ve hangi biyolojik zenginliklerini kaybettiğimiz bilinmemekte. Türkiye’nin hala adalardaki hangi kıyı kumulları ve plajları korumaya alıp bunları onaracağına dair bir işaret ise bulunmamakta.

Prof. Dr. Turhan USLU
www.turhanuslu.net