MAVİ BAYRAKTA FRANSA’YI GEÇMEK

http://www.haberanaliz.net/article_detail.php?article_id=1204

 

15 Mayıs 2013 tarihinde gazeteler Türkiye’nin Mavi Bayraklı Plaj sayısı bakımından Fransa’yı geçerek Dünya üçüncülüğünü elde ettiğini bize müjdeliyordu.

Bu haber üzerine Türkiye ile beraber Avrupa ülkelerinin sahip olduğu kıyı kumul sayıları ve bu kumulların alanlarını çıkardım. Doğaldır ki Dünya sadece Avrupa’dan ibaret değil. Birleşmiş Milletler üyesi 192 ülke bulunmakta.  Avrupa’da kıyı kumullarının envanteri çalışılmış 21 ülke içinde Türkiye 1970 yılındaki 36.600 ha kumulu ile 8 nci sırada yer almıştır. Ancak 1980 yılından sonra kıyı kumullarında otel, yazlık ev, tarla, sera yapımı başta olmak üzere 40’dan fazla, farklı etken ile tahribatlar yapılmıştır. Bugün tahminimiz Türkiye kıyı kumullarının 2/3’ü tahribatlarla yok olmuş durumdadır. Kalan 1/3 kumulun da biyolojik zenginlikleri büyük tahribata uğramıştır. Bugünkü durumda kıyı kumulları genişliği bakımından Türkiye, Avrupa’da envanteri yapılan 21 ülke içinde ancak 13’ncü sırada yer alabilir. Dolayısıyla Dünya’daki sıralamada ise çok daha alt sıralardadır.

Ancak Türkiye’nin 383 Mavi Bayraklı Plaj sayısı ile Dünya üçüncüsü olmasının üzerinde durmak gerekir. Özellikle Fransa’yı geçerek Dünya üçüncüsü olması bir başarı mı? 2012 rakamları ile Fransa’da 358 olan Mavi Bayraklı Plaja karşı Türkiye’de bu sayı 355 idi. 2013 yılında yapılanlar ile sayı 383’e çıkarılıp “Türkiye Fransa’yı tahtından ederek Dünya’da 3 ncü oldu” diye kamuoyu bilgilendiriliyor.

  • Fransa’nın Mavi Bayraklı Plaj yapacak kıyı kumulu mu yok?
  • Fransa, yeterli turist gelmediği için fazla Mavi Bayraklı Plaj açmaya gerek görmüyor mu?
  • Fransa, Mavi Bayraklı Plaj yapmak için denizlerinin temizliği açısından uygun değil mi?
  • Fransa, Mavi Bayraklı Plaj açmayı mı beceremiyor?

 

Bu sorulara kısaca cevap verecek olursak

  • Fransa’da 250 000 ha kıyı kumulu var. Yani Türkiye’nin 20,8 katı kıyı kumulu var.
  • Fransa’ya gelen turist sayısı 79,5 milyon iken Türkiye’ye gelen 33,3 milyon. Yani Fransa’ya gelen turist sayısı 2,3 misli daha fazla.
  • Fransa, özellikle Atlas Okyanusu kıyıları Akdeniz’e oranla çok daha temiz.
  • Fransa’da 20,8 misli fazla kumul ve 2,3 misli fazla turist olduğu halde neden daha az Mavi Bayraklı Plajın olduğunu, Türkiye’de Mavi Bayrak Plajı açan sorumluların düşünmesi gerekir.

 

Bu konuda kamuoyunu bilgilendiren Türkiye Çevre Eğitim Vakfı (TÜRÇEV) Genel Müdürü “bu yıl elde edilen başarıyla Türkiye’nin, Mavi Bayrak sayısında Fransa'nın yerine geçerek üçüncülüğü elde ettiğini” belirtiyor. Yani kıyı kumullarımız birçok şekilde yok edilirken, plajların da kumulları tahrip şekillerinden biri olduğundan habersiz olarak bu beyanatı veriyor. TÜRÇEV’in Türkiye ile Fransa karşılaştırmamıza bakarak Fransa’yı geçmenin başarı olup olmadığını bir kez daha değerlendirmesini arzu ederdik. Çünkü Uluslararası Çevre Eğitim Vakfı tarafından, TÜRÇEV koordinasyonunda yürütülen ''Mavi Bayrak 2013'' çalışma programı sonunda Türkiye genelinde 383 plaj ve 21 marinaya Mavi Bayrak verildiği belirtmekte. TÜRÇEV’in acilen kıyı kumullarının Türkiye için önemi konusunda bilgi edinmesi gerekiyor. Özellikle Mavi Bayraklı Plajların sayısının Antalya’da 197 olması Antalya kumullarının ne hale getirildiğini bizlere göstermekte.

Mavi Bayraklı Plaj olabilmek için 32 kriterin olduğu belirtilen bu gazete haberinde kriterler açıklanmamakta. Biz bu kriterler içine “daha önce biyolojik zenginliği araştırılıp doğa bakımından önemli kıyı kumullarının plaj yapılmaması ve plaj yapıldığı takdirde de mavi bayrak beklenmemesi” nin konulmasının önemini kendilerine hatırlatırız.

Prof. Dr. Turhan USLU
www.turhanuslu.net